Näyttelyt

tunnekartta_kolme_mosaiikkia
nina luostarinen: ärjän tunnekartta-kuvataideteos lussituvalla

Ärjän taidefestivaalin 2019 aikana toteutettiin viikonlopun mittainen osallistava valokuvaleikki Ärjän tunnekartta, jonka aikana osallistujat havainnoivat paikan herättämiä tunnetiloja ja dokumentoivat ne kertakäyttökameroilla valokuviksi.

Ärjän tunnekarttaan osallistui 92 henkilöä ja sen tuloksena syntyi 2016 valokuvaa. Kuvat on Luostarisen taiteellisen työskentelyn pohjalta luokiteltu 15 eri teemaan ja niistä kustakin on muodostettu uusi ”karttamerkki”, mosaiikkimainen teos. Esimerkiksi kaikista lammaskuvista syntyi yksi suuri lammas, jossa kaikki lammaskuvat muodostavat yhteisen tunnekuvan lampaista. Nämä karttamerkit palaavat suurikokoisina tulosteina Ärjän taidefestivaalin kautta Lussituvalle Linnanvirran tapahtumaviikonlopun ajaksi.

Ärjän tunnekartta tullaan kokoamaan näyttelyksi Kainuun museoon syksyllä 2021, jossa myös tunnekartan yksittäisten kuvien tarkastelu on mahdollista. Teoskokonaisuus on Luostarisen väitöskirjan taiteellinen osuus Lapin yliopiston Taiteiden tiedekuntaan. Väitös tarkastelee valokuvallisten, osallistavien taideinterventioiden mahdollisuuksiin muokata paikkakokemusta.

Yksittäisten osallistujien kuvien muotoon puetut tunteet, kokemukset ja kertomukset muodostavat tunnekartassa suuremman kokonaiskuvan ja jaetun narratiivin. Jokainen kuva on yhä olemassa sellaisenaan omana tärkeänä tarinanaan, mutta minä-keskeisen kuvakerronnan sijaan on nähtävissä kuvaleikin aikaansaama joukkovoima ja yhdessä kertomisen tenho. Taustalla on ajatus, että yhdessä tuotettu kuva valaa uskoa myös yhdessä paikan hyväksi toimimiseen.

Näyttely on avoinna pe klo 17–20 ja la klo 10–17

Lussitupa (Ämmäkosken kanavan sulkuvartijan tupa)

Kajaanin taidemuseossa the artist is resident -teos sekä marjatta tapiolan maalauksia

The Artist is Resident on valloittavan läsnäolon, autenttisen liikkeen ja elävän musiikkin siivittämä teos, joka nähdään Kajaanin taidemuseossa lauantaina ja sunnuntaina klo 13.00-14.45.

The Artist is Resident on audovisuaalinen elämys, jossa tanssitaiteilija Dayna Martinez Moralez tanssii silmät suljettuna hetkessä syntyvään liikkeeseen uppoutuen. Esitys tapahtuu 3×3 metrin kokoisessa avoimessa kuutiossa, jonka kahdelle pinnalle heijastetaan taiteilija Pablo Alanesin kuvia ja videoita. Esitystä säestää muusikko Roberto Callisaya. Teoksen kesto on noin kaksi tuntia, mutta sen äärellä voi viettää vapaavalintaisen ajan.

Teoksellaan Dayna Martinez Moralez haluaa keskustella nykyaikaisesta elämäntavastamme, jossa nopeu ja kilpailukysy näyttää hallitsevan ja ohjaavan ajatuksiamme. ”Jos me ihmisinä voisimme hankkiutua eroon näköaistimme luomista kuvista, voisimmeko todella kohdata toisemme?”

Esitys on hollantilaisen Movementalistin tuotanto. Kajaaniin teoksen tuo Routa Company.

Marjatta Tapiola: Maalauksia 2017-2021

Marjatta Tapiolan näyttely Kajaanin taidemuseossa kokoaa yhteen taiteilijan maalauksia vuosilta 2017–2021. Mukana ovat monet hänen taiteessaan pitkään esiintyneet teemat, kuten monumentaaliset kallot ja kreikkalaisesta mytologiasta nousevat väkevät härät sekä viittaukset muinaisten luolamaalausten kerroksellisiin kuviin.

Taidemuseo on avoinna la klo 10–17 ja su klo 10–17

kajaanin työvoimayhdistys: aikamatka

Aikamatka on Kajaanin Työvoimayhdistyksen valokuvakerhon näyttely, joka koostuu kerholaisten ja näiden sukulaisten ja ystävien lukuisista kuvista.

Näiden haaveilijoiden ja unelmoijien arkistoista ja kätten työstä olemme koonneet nämä ikkunat kotipaikkamme kaukaiseen ja ei-niin-kaukaiseen menneisyyteen, sen ihmisiin, sen paikkoihin ja ohikiitäviin hetkiin. Antoisaa aikamatkaa sinulle, arvon vierailija.

Näyttely on avoinna pe klo 17–20 ja la klo 10–17

Teppanan Viljamakasiini (Ilmarinkatu 3)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s