Barokki Soi Linnanvirrassa

12aa9348-2ab9-430a-ab85-9a2c7498cb73

Barokki soi Kajaanissa jo 9. kerran 20.-22.8.2021

Kaikki konsertit pidetään tänä vuonna Kaukametsän Koutasalissa.

20.-22.8.2021 järjestettävät konsertit tarjoavat upean tuulahduksen barokinajan eri maista ja tuovat jälleen Kajaaniin tasokkaita taiteilijoita.

Kaikki konsertit pidetään Kaukametsän Koutasalissa (Koskikatu 1). Konserteissa noudatetaan viranomaisten suorituksia terveysturvallisuutta koskien (turvavälit, maskit, käsidesi).

Barokki Soi -festivaalilla kuullaan tänä vuonna neljä hyvin erilaista konserttia. Pääsemme aistimaan Italian suuria tunteita Affetti Cantabile -konsertissa, barokkisoittimille sävellettyä uutta musiikkia lauantaina sekä barokin ajan naissäveltäjien luomuksia sunnuntaina. Lasten konsertissa lauantaina kuullaan barokkimusiikillinen versio H. C. Andersenin sadusta.

Lämpimästi tervetuloa viihtymään barokin ajan ihmeelliseen musiikkimaailmaan!

Minna Tuhkala

Barokki Soi -festivaalin taiteellinen johtaja

Affetti cantabile- suuria tunteita italiasta 

pe 20.8. klo 17  Koutasali

Anni Elonen barokkiviulu,
Louna Hosia barokkisello, jouhikko & Julia Tamminen cembalo

Affetti italiani – suuria tunteita Italiasta esittelee musiikkia italialaisilta säveltäjiltä 1600-luvun molemmin puolin. Ohjelmassa kuullaan niin renessanssin musiikin myöhäisiä kaikuja, varhaisbarokin raivokkaan vaiheen kiihkeitä aaltoja kuin myöhäisemmän italialaisen tyylin rönsyilevää ja koristeellista musiikillista virtuositeettia. Siinä missä renessanssin musiikki nojasi ankaruuden, pyhyyden ja jalon yksinkertaisuuden ihanteisiin, pyrki barokkimusiikki kuvaamaan kaikkia kuviteltaessa olevia tunnetiloja eläväisin keinoin. Barokkisäveltäjät halusivat herättää tunteita ja liikuttaa sielua ääripäihin saakka, luoda tunnetiloja eikä vain passiivisesti heijastella niitä. He halusivat hallita kuulijan tunteita musiikin kautta ja vetää kuulijan mukaan esityksen draamaan, jotta kuulija kokisi esityksen tunne – eli affektisisällön omakohtaisesti itsessään.

Barokin aikana ihmisen tunteiden katsottiin olevan staattisia sieluntiloja, joista jokaisen sai aikaan tietty eri henkien yhdistelmä sielussa. Uskottiin, että musiikin avulla oli mahdollista saada sielun henget paremmin tasapainoon altistamalla kuulija eri affekteille. ”Jos istumme konsertissa ja kuuntelemme todella intensiivisesti – sikäli kuin musiikkia esitetään intensiivisesti ja hyvin – tunnemme jännittymisen ja rentoutumisen, kaikki verenkierrossamme ja ruumiillisessa musiikinkuulemisessamme tapahtuvat muutokset”. Näin kirjoittaa Nikolaus Harnoncourt kirjassaan Puhuva musiikki. Harnoncourtin mukaan musiikilla on voima muuttaa ihmistä ja hänen henkistä olemustaan, ja näin uskoivat myös barokin ajan säveltäjät. Affektit ilmenivät barokin ajan musiikissa erilaisina sävyinä tai konkreettisina symboleina kuvaten esimerkiksi iloa, surua, rakkautta, eksymistä tai jopa maailmaa. 1600-luvun musiikkia kuvataan puhuvaksi musiikiksi, jolloin soittimet vapautuivat kohti lauluäänen itsenäisyyttä ja
virtuositeettia. Onnistuneella sävellyksellä kuulija saatiin eläytymään sävellyksen tunnetiloihin konkreettisen fyysisesti; elämään suuria tunteita musiikin kautta.

Liput 15 €

Lasten barokki 

la 21.8. klo 11  Koutasali

Koko perheen lastenkonsertti

Prinsessa ja sikopaimen
Anni Elonen barokkiviulu,
Louna Hosia barokkisello, jouhikko
& Julia Tamminen cembalo

Prinsessa ja sikopaimen on H.C. Andersenin Sikopaimen- tarinaan pohjautuva barokin ajan musiikin sävyttämä musiikkisatu. Tarinallisessa konsertissa kuullaan musiikkia Charpentierilta, Vivaldilta, Landilta, Lullyltä, Bachilta ja Uccelinilta. Konsertti kertoo teemoiltaan ajattoman tarinan prinsessa Annelista sekä häneen rakastuneesta prinssi Urmaasta. Nirso, pinnallinen ja oikutteleva Anneli ei huoli Urmasta sulhasekseen tämän tuotua hänelle vääränlaisia kosintalahjoja. Urmas naamioituu köyhäksi sikopaimeneksi ja saa lopulta Annelin ymmärtämään, että elämässä oikeasti tärkeät asiat ovat aitoja eikä niitä voi mitata tavaroiden tai rikkauksien määrällä. Ja että tärkeintä kaikista on rakkaus.

Musiikki ja tarina kietoutuvat konsertissa kiehtovaksi kokonaisuudeksi, jossa kertomuksen merkittävillä asioilla on kaikilla oma musiikillinen teemansa. Yleisökin pääsee osaksi konsertin kulkua muun muassa hoviväen roolissa taputtaen että yhdessä musisoiden.

Liput lapset alle 12 vuotta ilmaiseksi, aikuiset 5 €

270e98a7-cc2d-4bd8-ab9d-a0ba82951f91

linjoja ja pyörteitä

la 21.8. klo 16 Koutasali

Barokkiyhtye Cornucopia
Pekka Silén nokkahuilu,
Louna Hosia barokkisello & Laura Ollberg cembalo

Barokkiyhtye Cornucopian ohjelma Linjoja ja pyörteitä käsittää monipuolisen kattauksen Johann Sebastian Bachin kamarimusiikkia. Mukana ovat molemmat Bachin huilulle ja basso continuolle säveltämät sonaatit, sovitus urkutriosonaatin osasta, klaveeri-inventioita sovitettuna kahdelle melodiasoittimelle sekä cembalosoolojärkäle, kromaattinen fantasia.

Olli Virtaperko (s.1973) on säveltänyt paljon barokkisoittimille, ja hänen sävellyksiään kuuluu myös Barokkiyhtye Cornucopian kantaohjelmistoon. Barokkisäveltäjien tapaan Virtaperkon antaa sävellystensä taipua myös sovituksiin muille soittimille; tällaisista teoksista Cornucopia on koonnut uuden sarjan. Herkästi aaltoileva Linjat ja pyörteet on alunperin kirjoitettu viululle ja sointusoittimelle, Eiran tuutulaulussa ovat alunperin soineet harmonikka ja sello. Passacaglia barokkisellolle ja cembalolle kumartaa barokin esikuvilleen, tämän vuosituhannen keinoin.

Liput 15 €

Kesäyön unelmia

su 22.8. klo 14 Koutasali

Musiikkia 1600-l. Italiasta ja Englannista
Keski-Uudenmaan vanhan musiikin yhtye Keskisävel
Tiina Aho-Erola & Minna Tuhkala barokkiviulu,
Minna Nyberg sopraano, Johanna Kilpijärvi viola da gamba
& Anna Orasmaa cembalo

Konsertissa kuullaan vahvoja tunteita italialaisilta barokkiajan ensimmäisiltä nais-säveltäjiltä Isabella Leonardalta ja Francesca Caccinilta. Caccini sävelsi ensimmäisen italialaisen oopperan La liberazione di Ruggiero dall’isola e’Alcinan ja häntä lisäksi pidettiin myös aikansa yhtenä italian suurimmista laulajista. Italiasta siirrymme Englannin suureen barokkimaailmaan Nicola Matteiksen kautta. Hän toi ensimmäisten joukossa – ellei aivan ensimmäisenä uutta italialaista viulunsoiton tyyliä Englantiin. Konsertissa kuullaan teoksia kokoelmasta ”Ayrs for violin’”, englantilaista barokkiajan musiikkista kuullaan William Byrdin lauluja sekä aikansa merkittävimmän säveltäjän Henry Purcellin teoksia. Vierailemme myös viola da gamban tulkitsemana skotlantilaisen säveltäjän Tobias Humen maailmassa. Hume oli lyra violille eniten julkaissut säveltäjä 1600-luvulla. Konserttia tukee Kainuun Kulttuurirahasto

Liput 20 €


barokki logo

Linnanvirta19_kartta-01

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s