Lauantai 20.8.

LASTEN LINNANVIRTAA JUHLITAAN KLO 11.00-15.00, TARKEMPI OHJELMA TÄÄLLÄ
LVjooga8940

Ohjelma täydentyy heinäkuun aikana. Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

10.00-11.30 Kajaanin Puhallinorkesteri – kauppatori

Kajaanin Puhallinorkesteri esiintyy Kauppatorilla (Urho Kekkosenkatu 14). 

10.00 -11.00 kehoilua-tanssityöpaja – Karolineburg

Kehoilua -työpajojen työskentely pohjautuu ajatukseen, jossa kaiken maailmassa tapahtuvan liikkeen voi nähdä ja kokea tanssina, ja kaikki osaavat tanssia. Työpajojen keholliset harjoitteet pohjautuvat mm. autenttiseen liikkeeseen, peilisoluteoriaan, sisältä kumpuaviin ja ympäristöstä tuleviin impulsseihin sekä tanssin ja musiikin vuorovaikutukseen. 

Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki liikkumisesta ja tanssimisesta kiinnostuneet sukupuoleen katsomatta. Osallistuakseen ei tarvitse kokemusta tanssista tai tanssilajeista, eikä erityistä fyysistä kuntoa. Routa Companyn järjestämässä työpajassa ohjaajana toimii tanssitaiteilija Satu Rinnetmäki.

11.00-12.00 Baila al ritmo a con marja – karolineburg

Jooga- ja liikunnan ohjaaja Marja Kemppainen ohjaa tanssiliikuntaa vauhdikkaan musiikin tahdissa Karolineburgin puistossa. Järjestäjänä Kaukametsän opisto. 

12.00-13.00 elinvoimajumppa – karolineburg

Elinvoimajumpassa tehdään harjoituksia, jotka ylläpitävät kehon liikkuvuutta ja vahvistavat kehoa, ja joiden tavoitteena on saavuttaa kokonaisvaltainen hyvä olo harjoituksen jälkeen. Jumpan ohjaa jooga- ja liikunnan ohjaaja Marja Kemppainen. Ota mukaan juomapullo ja säähän sopivat jumppavaatteet. Järjestäjänä Kaukametsän opisto. 

12.00-12.20 Esitelmä: Esko piippo: Ämmäkosken saha – kaupungin ensimmäinen teollisuuslaitos – linnanpiha

Ämmäkosken sahalaitos oli ensimmäisiä oireita teollisesta toiminnasta Kajaanissa. Se sai voimansa vedestä. 1800-luvulla Kajaanissa ei kuitenkaan rakennettu. Mihin sahattua puutavaraa tarvittiin?

12.00-12.30 rajakoiranäytös – koivukosken hiekkakenttä

Kainuun rajavartioston koiranohjaajat esittelevät rajakoirien toimintaa ja käyttöä rajavartijan työssä.

13.00-14.00 tervakanavan soutunäytös 

Kajaaninjoen Tervakanavan soutunäytökset ovat kuuluneet Kajaanin kesätapahtumiin vuodesta 1984. Harmonikkakerhon musisoinnin ja mukavan verkkaisesti etenevän tervasoutunäytöksen lomassa kerrotaan tervakanavan ja tervansoudun historiasta. Järjestäjänä Kajaanin kaupunki.

14.00-14.30 rajakoiranäytös – koivukosken hiekkakenttä

Kainuun rajavartioston koiranohjaajat esittelevät rajakoirien toimintaa ja käyttöä rajavartijan työssä.

14.00-18.00 maailman pienin elokuvateatteri ja miltei äänetön disko –  viljamakasiini

Lauantai-iltana Teppanan historialliseen viljamakasiiniin aukeaa maailman pienin elokuvateatteri. Näytöksessä on yksi filmi: Mänty (maailmanensi-ilta 22.7.2022). Paikalta löydät myös miltei äänettömän diskon. Laita kuulokkeet korviisi ja anna musiikin viedä!

Mänty on animaatio, joka vie katsojan matkalle männyn elämään juurista latvaan. Animaatio tekee tutun puun näkyväksi totutuista poikkeavista kulmista. Se muodostaa kuvan yhdestä puusta samalla tehden koko metsän monimuotoista elämää näkyväksi. Mänty on Hanna-Mari Hotan käsin maalaama animaatio, joka esitetään lauantaina non stop -näytöksinä Teppanan viljamakasiinissa. Animaation kesto on noin 5 minuuttia. Animaation tekijä paikalla näytöksessä.  Teppanan Viljamakasiini (Ilmarintie 6) avoinna la klo 14–18.

14.30-15.00 matkailuoppaat – Linnanpiha

Kajaanin matkailuoppaat esittävät tuokiokuvia Kajaanin historiasta Tervakanavan soutunäytöksen jälkeen Linnanpihalla.

15.00-15.15 pintapelastusnäytös – kynskin silta

Kainuun pelastuslaitoksen, Kajaanin toimipisteen henkilöstön esittämässä näytöksessä suoritetaan kuvitteellinen pintapelastustehtävä, jossa ihminen on joutunut veden varaan Kynskin sillan läheisyydessä. Näytökseen osallistuu nelihenkinen pelastusryhmä. Pelastuslaitoksen toiminta sijoittuu sillan välittömään läheisyyteen, Teppanan puoleiselle rannalle. Yleisöä pyydetään ryhmittymään kaupungin puoleiselle rannalle tai Kynskin sillalle. Kesto enintään 15 min.

15.00-15.30 reijo haukia – karolineburg

Reijo Haukia esittää Karolineburgin kartanossa perinteistä pelimannimusiikkia. Mukana myös hyrynsalmelaisen mestaripelimanni Ressan Lassin kappaleita. 

16.00-16.30 pirttikuoro – karolineburg

Kaukametsän opiston Pirttikuoro on kajaanilainen sekakuoro, joka esittää viihdemusiikkia meiltä ja muualta. Karolineburgin kartanomiljöössä kuoro esittää reipasta viihdemusiikkia.

15.15-16.00 Esitelmä: paavo enroth: tervanpolton historia kainuussa – linnanpiha

Merenkulun lisääntyessä 1700-luvulla Suomesta tuli tervantuotannon suurmaa. 1800-luvun lopulla Kainuusta tuli merkittävin tervantuotannon alue Suomessa. Terva toi Kainuuseen vaurautta, mutta tervan hinnan vaihtelun myötä myös kurjuutta. Tervan poltto vaati usean vuoden eri työvaiheet, ja tervalasti vienti esim. Kuhmosta Ouluun ja takaisin palaaminen saattoi olla useamman viikon matka. Oulusta terva kuljetettiin Tukholmaan ja sieltä Euroopan suurkaupunkeihin. Ouluun muodostui uusi ammattiryhmä tervaporvarit, jotka käyttivät ajoittain hyväksi yksinkertaisia kainuulaisia talonpoikia. Edelleenkin Kainuussa muistetaan kyräillen oululaisia tervaporvareita, joille menetettiin velkaantumisen myötä useita maatiloja ja esimerkiksi Ärjän saari. Puulaivojen häviämisen ja teollisen kivihiiliervan valmistamisen myötä tervantuotanto loppui Kainuussa lähes kokonaan 1910-luvulla.

16.00-17.00 runopolku – eino leinon patsas

Koe opastettu Runopolku! Runoviikon ystävät ry:n kuudes Runopolku esittelee kymmenen runotaulua: ”runoja ihmisestä ja luonnosta 40 vuoden runotaipaleelta.”  Eino Leinon patsaalta alkavalla kierroksella esiintyvät Kajaanin Harrastajateatterin, Kainuun Lausujien ja Runoviikon ystävien vapaaehtoiset. Kajaanin Matkailuoppaiden edustaja kertoo Kaukametsästä, kaupungin historiasta ja nykypäivästä. Kierros kestää noin tunnin, ja polku on noin kilometrin mittainen.

18.00-19.00 kainuun lausujat: runoja tilassa – raatihuone

Kainuun Lausujien Runoja tilassa -esitys valtaa Raatihuoneen. Esitykseen sopii mukaan 15 katsojaa ja sen kesto on noin 1 h.  

Lauantai-ilta huipentuu musiikkiesityksiin Food Festival -alueella! Tsekkaa illan ruokatarjonta kohdasta Linnanvirta Food Festival. Musiikista vastaa Jari Rättyä, Liila Jokelin ja Antti Autio.

Liila Jokelin
Liila Jokelin
16.00–16.45 dj
17.00–17.45 Konsertti: Jari rättyä
18.00–18.45 konsertti: liila jokelin
19.00–20.00 konsertti: antti autio (soolo)

Linnanvirralta löydät myös seuraavat yhteisöt ja toimijat:     

Unicef-bussi:  UNICEF-bussissa voi juoda kahvit sekä tutustua UNICEFin työhön ja testamenttilahjoittamiseen klo 11-18.

Kajaanin seurakunta: Seurakunnan pop-up teltassa Rantapuistossa voi tutustua lähetystyöhön klo 10-16. Tapahtumassa mukana seurakunnan nimikkolähetti Jouni Haverinen klo 14-16. Toimintapisteellä kerätään rahaa yhteisvastuukeräykselle. Tapahtumassa päivystävät myös saapasvapaaehtoiset.

Kajaanin Korvenpojat: Tutustu  partiolippukunta Kajaanin Korvenpoikien toimintaan Kyynäspäänniemessä.

Kaupungin ravintoloissa tapahtuu:

Kartanohotelli Karolineburg (Karoliinantie 8): nautiskele virvokkeista esitysten lomassa! Karolineburgin buffet on avoinna klo 12.00–19.00 (hintaan 13,90 €, lapset syövät puoleen hintaan). 

Vanha Kirjastotalo (Brahenkatu 3): Kajaaninjoen varrella, Brahenkadulla, sijaitseva vanha kirjastotalo on yksi Kajaanin tunnetuimpia rakennuksia. Vanhan Kirjastotalon keittiö on avoinna pe ja la klo 16.00–22.00. Pihabaarista tarjoillaan kesäjuomia, sekä pientä purtavaa. Terassi avoinna säävarauksella.